Allt om snaps

SVENSK SMAKKULTUR OCH HISTORIA

SNAPSENS SMAKRIKA HISTORIA. Traditionen att krydda brännvin har sitt ursprung i örtmedicin. När vi i Sverige lärde oss att destillera upptäckte vi även att spriten hade vad man då ansåg medicinska effekter. Vi blandade spriten med så kallade läkeörter och fick vad en riktigt kraftfull medicin. Snart började vi även dricka det kryddade brännvinet av ickemedicinska skäl, och så var grunden lagd för en riktigt smakrik svensk tradition.

Akvavit betyder ”livets vatten” och namnet har anor ända från 1300-talet. Endast sprit som håller en alkoholprocent på minst 37,5 procent och är kryddad med kummin eller/och dill kan kallas akvavit. Allt därutöver klassas som kryddat brännvin. Smakerna i PRIMAs sortiment härstammar från olika årtionden och århundraden och vissa har sitt ursprung ända tillbaka på 1700-talet. PRIMA snapsar har sina rötter runt om i hela Sverige och med sina olika personligheter och ursprung har de ett smakspann från friskt fruktiga till kryddiga och kraftfulla

Snapsens smakrika historia

Julaftonen av Carl Larsson 1904. Smörgåsbordets föddes ur Brännvinsbordet – en liten buffé med ett urval maträtter passande till drycken i fokus. Mat och dryck i gott sällskap som fungerar lika bra nu som då.

Smaka, smutta och njut!

Smaka, smutta och njut! Det bästa är inte att svepa i sig stora snapsar. Smutta på små istället! Det ger dig chansen att verkligen upptäcka smaken och njuta av den i kombination med maten, du kan även variera snapssmak utifrån vad du äter om du väljer flera små snapsar istället för en stor.

Snaps är levande svensk kultur. Jonas Odland är PRIMAs kryddmästare. Smakexperten som både ansvarar för att gamla favoriter fortsätter hålla måttet, och skapar framtidens klassiker. Tillverkningen sker i grunden som förr.

– Först gör vi ett kryddextrakt, berättar Jonas. De utvalda kryddorna får ligga i blöt i sprit så att smaken dras ur. Det är lite som att framställa en parfym, fast vi jobbar med smak. Att fånga och förmedla alla de där flyktiga smakämnena.

– För vissa sorter destilleras extraktet. Extraktet eller destillatet blandas sedan med vatten och sprit till önskat resultat. Andra smaksättare är sockerlag, honung, whisky, cognac och sherry. Några snapsar får ytterligare smak genom fatlagring.

En av utmaningarna är att hitta rätt kvalitet på kryddorna. Kryddor är naturprodukter med varierande karaktär från år till år.

Det är lite som att framställa en
   parfym, fast vi jobbar med smak

– Vi lägger mycket tid på att hitta en krydda som ger snapsen samma smak som tidigare år. Vi gör extrakt och testar. Är det för svagt? För beskt? Bara små skillnader kan accepteras.

Snaps är levande svensk kultur